Sedan många år vägrar ryska staten att lämna ett stort hyreshus r i Baggeby på Lidingö. En fastighet som ryssarna inte äger. Man hänvisar som vanligt helt olagligt till internationella konventioner, nu om diplomatiskt skydd. Den privata fastighetsägaren får alltså inte in några hyror och har bara utgifter. Och svenska regeringar vågar inte sätta hårt mot.

Men Lidingö kommuns vattenverk tycks nu avse att stänga av vattnet till fastigheten, som sedan kriget i Ukraina bröt ut är närmast avfolkad. Det är ju en rimlig åtgärd mot en hyresgäst som själv tagit sig rätt.

Skeendet väcker ånyo frågan om varför Sverige ska tillåta en jättestor rysk representation i vårt land? Räcker det inte med en minimal ambassad (en sådan finns ju i centrala Stockholm). Mängden ryssar som kallas diplomater i Sverige är rena drömmen för ryssarna, som kan spionera av bara sjutton.

Jag förstår inte vad svenska UD tänker på. Antaligen är svaret den svensk drömmen om att vara en moralisk stormakt, som försöker styra och ställa över allt runt jordklotet…Pust!

Torsten Sandström

Please follow and like us: