Skolverket lanserar i dagarna ett nytt ämnesinslag för gymnasiet om det man kallar ”maktordningen”, dvs om kön och sexualitet och rådande moraliska normer. De normer som feminister ogillar ska kritiseras, man talar alltså om det flummiga begreppet normkritik, tankar som feminister gärna yppar så länge det stöder deras sak. Alltså idéer med synnerligen svag vetenskaplig grund. Snarare rör det sig om moralpolitik. Vi ser med andra ord hur den svenska statsfeminismen försöker förstärka sitt grepp över skola och samhälle. Alltså en form av ideologisk propaganda där åsikter ska framföras.

Detta sker i en tid då kunskapsnivån i den svenska skolan – liksom i flera västerländska nationer – är tydlig sjunkande. I andra länder diskuteras begränsning rörande digitala verktyg – mobiler och datorer – och ökat antal katederföreläsningar, litteraturstudier, krav på ordning och framför allt kontroll av inhämtning av ämnesfakta. Men sossarnas statliga myndighet, Skolverket, lever i sin ideologiska värld skild som vanligt från verkligheten.

För övrigt är ”maktordning” något som rör vem som bestämmer över Sverige. Enligt min mening är det viktigaste skeendet här den politiska klassen relativa enighet och oblyga anspråk på att bestämma år efter år. Deras makt visas genom att många centrala problem om boende, skola, sjukvårdsköer, byråkrati, skatteslöseri mm lämnas olösta år efter år, medan pseudofrågor om kön, individualitet, psykisk hälsa, kulturkanoner, klimatskräck hamnar i fokus. Tala om maktordning som borde diskuteras!

Jag är inte förvånad över att detta händer i byråkratins heliga land (utanför kommunismens nationer). Däremot höjer jag på ögonbrynen att det sker i vårt land under en borgerlig regering. Har inte skolministern minsta koll över vad som sker via ledamöter i verkets styrelse? Förmodligen tycker ifrågavarande L-minister att Skolverket handlar rätt. Detta bekymrar mig verkligen. Den svenska skolan kommer aldrig på fötter om denna negativa utveckling fortsätter.

Det saknas med andra ord krisinsikt rörande skolan. Detta är något som allmänt sett kännetecknar byråkratier. De kör normalt på enligt mönster som normalt är politiskt korrekta.

Torsten Sandström

Please follow and like us: