Svenska gammelmedier är just nu i färd mett att skria om Trollfabriker. Orsaken är att SD agerat anonymt över internet, anonyma konton, vilket förstås är mycket svagt av ett parti som vill vara demokratiskt. Man borde inse risken med att – som nu skett – bli avslöjad och uthängd. Det är rätt åt SD anser jag. Enligt min mening ska journalism och partiarbete bedrivas med blanka vapen.

När detta är sagt måste jag ta itu med något allvarligare i samma genre. Termen ”trollfabrik” är barnsligt löjlig och har främst använts för rysk och kinesisk manipulation mot västvärldens samhällen. Alltså fientlig åsiktsbildning eller propaganda via metoder där dolda identiteter används. Närmast krigiska aktioner (hybridkrig).

Att dolda identiteter även används av journalister utomlands och i Sverige för avslöjande reportage är väl bekant. Då svenska medier menar att det politiska syftet är gott så blir dessa journalister knappast kallade troll och deras redaktioner inte heller fabriker. Flera svenska medier har studerat SD via dolda metoder – bland annat via falska identiteter – utan att ordet troll tagits på några läppar då redaktionerna därefter hylla sina mediala ”hjältar”. Här ser vi vilka troll som platsar och inte gör det inom åsiktskorridoren.

Dolda identitter tycks vara kärnan i det mediala problem jag nu diskuterar. I så fall finns det ett extremt allvarligt samhällsproblem som definitivt påminner om de troll som medierna ondgör sig över. Det är hur journalister – i och för sig namngivna – på svenska tidningar, radio och teve diskuterar viktiga samhällsfrågor utan att klargöra sina egna allmänpolitiska positioner (normalt till vänster). Även här rör det sig om åsiktspåverkan där avsändarens namn som sagt är klart men hans/hennes allmänpolitiska identitet har dolts. Detta sker varje dag och timme i stora svenska medieföretag. I mina bloggar har jag ägnat mycken tid åt hundratals skräckexempel. Denna propaganda är utbredd och farlig för svenska folket.

Men dessa propagandister kallas aldrig troll. Det skulle förstås kasta en skugga över de mediala fabriker som betalar för vänstervridningen. Här agerar rader av stora medieföretag i Stockholm och Malmö. Om det fåniga begreppet troll verkligen ska accepteras så är det här i alla fall fråga om monsterfabriker.

Torsten Sandström

Please follow and like us: