SVT serverar dagens rätt. Wikimedia

Statstelevisionens nyhetsprogram är enligt min åsikt rena skandalen. Under sommartid blir det mer synligt än vanligt. Två kanaler med nästan samma nyhetsrapportering. Då den heliga svenska sommarsemestern härjar jobbar få av de fast anställda. I stället fylls kanalerna med fåniga reportage från de femtio lokala redaktionerna, på vilka också semester råder. Dessutom enrolleras unga och pensionerade volontärer, vikarier, med förfärliga resultat. Det är en dyster bild av en svensk statsteve som påstår sig vara public service.

Om nationen över huvud taget ska ha en tvångsfinansierad teve så måste den vara av hög kvalitet och visa stor professionalitet. Det är just proffsigheten som saknas. Dessutom den eviga vinklingen – eller med andra ord propagandan – om vänsterns agenda och klimatskräckens FN-styrda politik. De bästa flera SVT-journalister kan prestera tycks faktiskt vara att ta semester.

Särskilt de 50 (femtio!) lokala redaktionerna är rena skandalen. Jag gissar att de i snitt har minst fem anställda. Vi talar alltså om belopp omkring en miljard. I runda tal 250 anställda skapar såvitt jag kan bedöma – av redaktionen i Stockholm som bör vara störst – mest skräp. Korta snuttar som ofta redan presenterats genom centralredaktionerna. Värst är kanske den låga journalistiska nivån – rena barnprogrammen. Intryck skapas av PRAO-verksamhet.

Detta sker alltså samtidigt som Rapport och Aktuellt alltmer framstår som Husbondens röst och presenterar rena futiliteter. Man ska i och för sig vara försiktig med orden. Men att tala om katastrof är faktiskt befogat. Transporter och sjukvård fungerar hjälpligt även under sommaren. Men de tevejournalister som ofta slår sig för bröstet framstår som en lekstuga. Man kan inte tvinga medborgare att betala för strunt!

Torsten Sandström

Please follow and like us: