Varför skriar inte svenska politiker om EU:s överstatlighet och lagstiftningsinferno? Eller om EU:s svaga ekonomiska utveckling?

När jag ser regeringens KD-ledamöter uppstår en stor trötthet. Andrasorteringen även i guds B-lag. Om Busch är tämligen framgångsrik i rollen som Måns, framstår de övriga som Bill och Bull (om någon numera minns böckerna om Pelle Svanslös). En samling nickedockor som nu råkat bli KD-ministrar. Och Måns själv har för länge sedan lämnat sitt storstilade och riktiga löfte att reformera landets 21 regioner – för att i stället trassla in sig i energipolitiken. Moderaterna har förstås sagt njet – man får inte ta jobben från 100-tals landstingspolitiker, oavsett om vården stapplar!

Måve Teodorescu är en bra tänkare och en god skribent med en fri och fräck syn på svensk politik. Även en skicklig debattör på högerkanten. Hon kommer antagligen att rädda ett eller kanske två mandat i EU-parlamentet åt KD. I så fall bra gjort . Men hon är minsann inte någon kristen böneutropare i stil med Alf Svensson. Hon är inhyrd av Busch för att slippa ännu en kandidat i klass med Bill och Bull. Eller snarare ingen plats alls i EU-parlamentet. Så funkar svensk politik. Makten framför allt: in med en kändis.

Måve Teodorescu är alltså en räddande ängel för KD. Hon passar också bra in i den nya klädstil som förvandlat frikyrkopartiets kvinnliga hemstickade ylle till de plagg som man ser på catwalken i Paris. Alltså partiets nya mässhakelinje i lyxklass, med ombyten flera gånger om dagen.

På så vis framtonar Måve Teodorescu som en dam av högborgerlig klass, men ändå inte sällan med bra åsikter. Ingen flört med marijuana, nänä, utan den breda moderata vägen. Hon kommer alltså inte att bli reformens spjutspets i parlamentet, utan mer en bänknötare och knapptryckare. Inga uppkavlade ärmar och grova arbetskängor här! Utan en uppstassad legosoldat i KD:s tjänst. Men knappats för partiets egen politik, som är en blandning av ylle och mellanmjölk…

Torsten Sandström

Please follow and like us: