Min kritik mot svenska medier fortsätter självfallet. Nu gäller det rapporteringen av EU-valet. Få gånger framförs det låga valdeltagandet i Sverige och på kontinenten. I vårt land har bara 50,7 % av väljarna röstat. Det är självklart den främst förklaringen till valutgången.

Om bara hälften av alla väljare röstar, medan anhängare till partier av brinnande troende politiker deltar – alltså personer som vill största Sverige i fördärvet – så är det klart att Mp och V kommer att skörda framgångar. Dessutom är valdeltagande ett hån mot alla EU-kramare, i och med att bara halva befolkningen inte vill rösta, antingen av ointresse eller av olust inför unionen och dess B-lag i parlamentet.

Det jag skriver borde varje media framhålla som en första förklaring till valutgången. Jag lyssnade igår kväll på SVT:s valvaka när såväl valundersökningen som de faktiska resultaten presenterades. I huvudsak snack om stora framgångar för Mp och V. Rader av välbetalda kommentatorer sa inget uttryckligt – vad jag hörde – om det låga valdeltagandet som är nyckeln.

Varför? Jo nu är det fråga om en PK-reaktion. Valet har av experter haussats som en möjlighet för folket att bestämma Europas framtid. När halva Sveriges medborgare avstår uppstår givetvis en förtroendekollaps som måste förtigas. I och för sig är valet högst demokratiskt. Men det är samtidigt något synnerligen intressant att halva befolkningen struntar i valet. Trots år av federal verksamhet från Bryssel visar miljoner svenskar kalla handen. Det är faktiskt den viktigaste nyheten rörande valet igår.

Och den nyheten vägrar svenska medier konsekvent att påtala med tydlighet. Det går inte att komma ifrån att detta är medveten desinformation. Ty nästan alla medier, journalister och politiker säger officiellt att EU och valet till dess sk parlament är något viktigt. Då 49, 3 % av svenskarna struntar i att rösta måste detta sannerligen framhållas och problematiseras. Inte bara förtigas, vilket är vad som skett, i huvudsak.

Slutsatsen är att medierna agerar politiskt och inte sakligt.

Torsten Sandström

PS! Bara två skräckexempel från Sydsvenskans Olle Lönneus, som har rubriken:

Svenska folket gav Jimmie Åkesson en rödgrön smocka

Ingen journalistik, bara politik från en vänsterman…

I DN kan följande läsas idag:

Erik Helmerson: Väljarna vill ha tuffare klimatpolitik – MP:s skräll punkterar bortförklaringarna

Alltså väljare motsvarande drygt 6% av de röstberättigade. Tala om propaganda!DS.

Please follow and like us: