Bonnierskoncernen satsar vilt på kommersiellt gångbara projekt. Saklig och kritisk nyhetsrapportering är nämligen för dyrt och svårt att sälja till läsarna. Däremot allt med anknytning till känslor och annat hokus pokus går som smör i solsken.

Detta förklarar varför spalterna numera är fulla med psykologer som tror sig kunna förklara alla mänskliga tankar och attityder. Vissa dagar minst två reportage såväl i DN som SvD! Och allt om motion och hälsa – i rätta mått förstås viktiga frågor – går i fulla drag förstås att stoppa i munnen på folk via struntreportage. Och så sportsidorna förstås. Uppsnack, skitsnack och eftersnack. För att inte tala om nöjen och underhållning!

Ändå blir jag lite överraskad av följande rubrik från Dagens industri (DI) den 26/6:

Ärkebiskop Martin Modéus blir ny krönikör i Dagens industri.

Jag tror kanske inte han kommer att läsa Bibeln för läsarna. Men han kommer liksom Pastor Jansson att vrida och vränga på det kristna kärleksbudskapet utifrån Jesus, som påstås hysa ömma tankar om dig och mig, förutsatt att vi tror på hans projekt.

Detta sker då Sverige och världen står inför stora utmaningar. Viktiga politiska beslut måste fattas. För mig är det därför ett hån att – liksom DI – lämna scenplats till ärkebiskopen. Hans kristna budskap ligger faktiskt närmast vänsterns. Det vill säga en närapå kommunistiskt syn på underkastelse under ledarens evangelium. Anpassa dig och tänk inte själv efter ditt eget huvud.

Det är just egna kritiska tankar som nu behövs i en svår tid. Inte tankar som påminner om ett bönemöte – haleluja. Jag har svårt att tro att affärsmän som bläddrar i DI kommer att fångas av tankar om kollektiv gemenskap på en marknad som vilar på konkurrens. Men det är antagligen denna typ av kommunism man kan förvänta sig av ärkebiskopen. I en tid som skriar efter en ny och fördjupad demokrati menar uppenbarligen DI att en ärkebiskop är anförare. Jag tar mig för pannan.

Utvecklingen visar hur medier och politiker drar åt fel håll. I stället för argument om det svenska samhällets påtagliga brister så lanseras det kristna budskapet. Det känns som ett projekt som redan misslyckats för några hundra år sedan…

Torsten Sandström

Please follow and like us: