Sedan länge har SvD inlett en väg vänsterut. Förvisso har ledarsidan fortfarande en marknadsliberal och kritisk inriktning. Här skrivs åtskilliga beaktansvärda och bra ord av Svensson och Neuding mfl. Men tidningen som helhet seglar åt fel håll med ett rejält statsbidrag i kassan. Det kan inte vara en slump, utan bero på redaktionella överväganden i samspel med ägarna, dvs koncernen Schibstedt som säljer spalter med vänsterinriktning.

Nyligen har SvD fått en ny chefredaktör, Lisa Irenius. Det syns sannerligen att ännu en vänstervåg drar in. Häromdagen sparkades en krönikör med rimlig kritisk framtoning. Och i samma veva enrollerades ännu en vänsterdrabant, Katrine Kielos-Marçal, med ”meriter” från propagandakrig på Aftonbladet och DN. I DN har hon mest sysslat med att kritisera Tories – vilket det finns fog för – utan att samtidigt ha granskat sina åsiktsvänner inom Labour. I SvD påstås hon ska skriva om ekonomi, trots att tidningen har en ekonomidel som ännu är hyfsad. Det tycks som hon fått ett praojobb på SvD i vänsterekonomi. Okej, det rör sig kanske om en satsning på lokal rapportering, som staten numera prioriterar för att ge några stora pension. Jag tänker i så fall på reportage från möten på Sveavägen, S-partiets högkvarter.

Lisa Irenius har således med en rivstart inlett nedläggningen av SvD. Idag hyllas därför högst upp på första sidan en redig sossekvinna, Lavin Redar, som omfamnas av tidningen så här:

Nya fixstjärnan ska utmana Jimmie Åkesson

Alltså rent önsketänkande från SvD:s och Irenius sida. Åkessons framgångar bygger på kritik av ett dysfunktionellt Sverige. Hans parti har lanserat den invandringspolitik som numera Redars sossar driver – åtminstone officiellt…

I stället för att skriva om mediesamhällets allvarliga utveckling – där journalister sysslar med politik och nöjen – och om demokratins kräftgång i västerlandet så hoppas Irenius på att en vänstersväng ska frälsa Sverige och tidningen. Genom att trotsa tidningens traditionella läsare ska nya värvas, tror Irenius. Hennes lansering är desperat och pekar på att hon framöver får en statlig finansierad reträttpost på SR/SVT.

Min prenumeration på SvD hänger nu på en skör tråd. Varje dag överväger jag – reta till max – en uppsägning.

Torsten Sandström

Please follow and like us: