Kanske någon läsare tycker att mina ord om Miljöpartiet och dess kamporganisationer är överdrivna då jag kallar dem talibaner. Men jag envisas. Här kommer ytterligare bevis.

I Paris häromdagen har en ung kvinna klistrat en stor röd lapp på en målning av Renoir som visas på Musé d´Orsay (utan skyddsglas, tror jag). Alltså ännu en olaglig och allvarlig aktion till stöd för klimatskräckens evangelium.

Någon kanske minns hur talibaner och muslimska krigare angripit kulturklenoder i Irak, Syrien och Afganistan. Ovärderliga monument har hackats till bitar av slaviskt troende för att främja sin religion.

Det är ungefär samma anda vi ser då Greta T och hennes anhang stoppar trafiken och stoppar andra människors resor. Alltså handlingar av troende som menar att deras mål är viktigare än lagens krav. Till vardags kanske Mp inte utövar sådant våld. Men den trosvisshet man visar – inte minsta tvivel på att an man rätt – är ett utslag av talibaners tänk. Andras åsikter är inte värde ett uns. Att man liksom Greta T påstår att det gäller att lyssna på vetenskapen blir därför en skymf. God vetenskap går ut på att lyssna på andra samt argumentera sakligt och kritiskt för sin åsikt.

Det senare gäller i synnerhet klimatfrågan. Där är orsaken till uppvärmningen oklar om man ser till omfång och tid. Människan bär inte ensam skuld, även naturliga förklaringar finns. Historien lär oss för övrigt att klimatet skiftat – och detta långt innan olja började förbrännas. Den historiska utvecklingen diskuteras inte i Sverige. Men forskare i ämnet historia tillhör sällan kretsen av skräcken predikanter….

Torsten Sandström

Please follow and like us: