Dagens efter att Hamas terrorkrig mot Israel eskalerat är det intressant att se hur DN tar sida, inte för Israel, utan för palestinierna och deras dubbla kommando PLO och Hamas. Detta sker genom vänsterjournalisternas vanliga trick. I rubriken skrivs med stora bokstäver att ”över 300 palestinier uppges ha dödats”. I texten som följer framgår det – i mindre bokstäver alltså – att även 300 israeler dödats. Senare visar det sig att majoriteten dödsoffer är israeler. Många i publiken på en stor ungdomsfest har helt enkelt slaktats av palestinierna. Dödsoffer visas upp – de trampas och bespottas.

Det vi ser är dåliga journalisters vanliga grepp. Man väljer sida och propagerar genom att peka ut vissa fakta. Att det sker i DN, som en gång i tiden varit en frihetlig oas, är typiskt för mediernas ekonomiska och politiska förfall. DN skriar i annonser om att man driver ”humanism”. Men i praktiken politiserar tidningen. Det är uselt.

Samtidigt ser vi en historisk kamp i ett land som är heligt för åtminstone två urgamla religioner. Att inte judar och muslimer ska kunna leva sida vid sida är djupt tragiskt. Judendomen är förstås äldst på platsen, men islam har ändå omkring 1500 års närvaro i regionen. Slutsaten borde bli ett en samfälld strävan efter ett gemensamt liv och samhällsbyggande. Både judar och araber bär ett tungt ansvar för misslyckandet – ty tillsammans hade de kunna bygga mellanösterns framgångsrikaste stat. Här har Israel misslyckats allvarligt.

Men enligt min mening bär även palestinierna en blytung börda av kompromisslöshet. Det muslimska terror- och skräckväldet är mest motbjudande. Hamas skryter idag med att man dödat två civila israeler som man tagit som gisslan! Att bilar åker runt i Malmö och firar mördandet med palestinska flaggor och tutande bekräftar bara att eländet tyvärr spridits till vårt land. Det blodiga klanvåldet här har nämligen tydliga inslag av den muslimska problematiken.

Men ur en helhetsbild av mörker och hopplöshet har förr hoppfulla lösningar utvecklats. Jag tror inte att människan i grunden är god. Men ofta finns ett gnista av förnuft, även i de mest dystra situationer. Inte sällan just på grund av det totala mörkret.

Torsten Sandström

Please follow and like us: