Idag tänker jag åter på Ilija Batljan och det fastighetsbolag som han styr, Samhällsbyggnadsbolaget, SBB AB.

Det är inte så svårt att göra hyreshusaffärer i nollräntetider om man har banker och aktieägare som beviljar stora lån resp deltar i emissioner. Att han backats upp av andra sossepolitiker som sålt kommunmedlemmarnas fastigheter till SBB tillhör bilden av hänsynslös girighet. Det rör sig med andra ord om list, mygel och hybris. Den före detta sossepolitikern Batljan har utnyttjat denna affärsidé till max. Utan att ta varning av tidigare imperiebyggares problem med att genomföra många storaffärer under kort tid med goda räntor har Batljan byggt ett företag på lerfötter.

Så går det när politiker vill syssla med affärer. Man kör sitt eget race och missbrukar omgivningens förtroende. Särskilt allvarligt är Batljans maniska vilja att snabbt bygga ett företagsimperium. Historien lär oss att risken då ofta blir skyhög. Under ett års tid fram till idag har B-aktien sjunkit med 72%. Därför bör kanske Batljans bolag – om det inte först hinner gå i konkurs – byta namntill SSB, Samhällsskadebolaget…

Torsten Sandström

Please follow and like us: