Som bekant har Macron varit i Kina och besökt president Xi. Med sig i bagaget har han bjudit in EU-kommissionens ordförande Ursula von det Leyen. Och på det visas hamnar alla medlemsnationer i Macrons famn. Alltså kommer unionen att befläckas av den franska nation som envisas med att ifrån NATO:s plattform driva en högst egen nationell utrikespolitik. Nu har Macron alltså i förhandlingar ”kramat” såväl Putin som Xi. Snart dikterar antagligen Macron villkoren för fred i Ukraina.

Den läskiga följden av Macrons resa är att han efter samtalet med Xi basunerar ut att EU inte bör lägga sig i en eventuell konflikt mellan Kina och Taiwan. Man undrar verkligen vad han och Xi enats om? Ska Europas stater inte längre ta sida med USA? Vad händer i så fall – spricker kanske NATO?

Frågorna hopar sig över vad denna karikatyr av Napoleon kan ställa till med utrikespolitiskt. Och att von der Leyen inbjudits som någon slags EU-gisslan ökar mitt obehag. Vad har hon där att göra i samverkan med just Macron?

I mina bloggar tjatar jag om att Europasamarbetet förvandlats från en handelsorganisation till ett jättelikt överstatligt komplex som kännetecknas av ineffektivitet, byråkrati, korruption och politisk splittring. Att just Macron – som själv har svårt att hantera Frankrike – ska visa vägen för EU är inte bara komiskt, utan också ett synnerligen allvarligt tecken på att EU håller på att spricka.

EU måste alltså ovillkorligen reformeras! Handels och industrins intressen måste åter hamna i fokus. Och den komiska unionen – med ett låtsasparlament – måste snarast raseras och inriktas mot gemensamma affärsintressen. Hela det överstatliga komplexet måste pausas och överlämnas till medlemsnationernas inhemska beslut.

Tyvärr förefaller min EU-kritik omodern med tanke på opinionen inom svensk politik och svenska medier. Jag vidhåller att EU:s federalism är en fara. I bästa fall kan Macrons franska nationalism hjälpa Europas stater att kräva reformer och bantning av den EU-hydra som inte vet vad som är bäst för vår världsdel.

Torsten Sandström

Please follow and like us: