Efter att mer än åtta år har förflutit från den påstådda händelsen polisanmäler Skyttedal en hög partikollega inom KD för något som möjligtvis rör ett ofredande. Om inte händelsen är preskriberad så blir en utredning synnerligen svår efter så lång tid. Varför har Skyttedal väntat så länge? Hon lär själv hänvisa till egna våndor över ett övergrepp. Hur trovärdigt är detta då många år förflutit sedan den blöta kvällen på hotellrummet 2014? Jag har därför svårt att tro att Skyttedals personliga känslor är den verkliga orsaken.

Den som följt hennes karriär inom KD ser en person med sikte på toppen av den politiska klassen. Som 16-åring blir hon medlem i KD:s ungdomsförbund med riktning uppåt. Hela hennes framtoning är synnerligen egotrippad. Efter universitetsstudier – förstås utan examen – rakt in i kommunal politiken. Strax ordförande för KDU, följt av diverse politiska satsningar uppåt av olika slag. Stockholmaren Skyttedal kammar hem politiska uppdrag på kommunal nivå i Växjö och senare en post som kommunalråd Linköping. Hon har givetvis smak för mer politisk makt som kan ge avstamp uppåt. Nästa pinnhål är därför en post som B-lagspolitiker i EU-parlamentet. Där sitter hon nu.

Nu är det snart dags (2024) för nyval till låtsasparlamentet (för säkerhets skull med två palats i Bryssel resp Strasbourg). Min teori är att Skyttedal ser sig om efter en högre politisk position än den i B-laget. Hon vill till politikens A-lag. För en person som säljer sig själv via allt slags personlig reklam kan därför ett bråk med KD:s näst högste företrädare – den manlige partisekreteraren – var lockande för att närmas sig toppen med Ebba Busch i trubbel.

Det är möjligt att hon lyckas. Men jag tror inte det. Hon kan förlora allt i sitt politiska spel. Det känns alltför utstuderat – och något sliskig – att efter mer än åtta års väntan placera sig i rampljuset med hänvisning till en skum händelse på ett hotellrum efter en fest.

Politiska race är förstås den politiska klassens livsnerv och ständiga dragkraft. Men Skyttedals ambition är alltför tydlig och hennes val av slagfält är ett träsk. Drabbad av hybris kommer hon antagligen att gå under i sumpmarken. I gyttjan syns en vimpel: #Me too.

Torsten Sandström

Please follow and like us: