Förre Scania-chefen Leif Östling gör politisk nytta. Detta efter att han kölhalats av svenska medier för att våga ifrågasätta det svenska högskattesystemet. Alla minns säkert hans uttalande: vad fasen får jag för pengarna. Häromdagen skrev han i Dagens industri (Di) att den svenska byråkratins måste beskäras kraftigt. Rubriken säger vad hans beska medicin går ut på:

Avveckla alla ”pyttemyndigheter”

Östling skriver att anslagen för svenska myndigheter har ökat från drygt 133 miljarder kronor år 2009 till drygt 215 miljarder kronor år 2021. Ökningen med 82 miljarder kronor innebär 62 procents stegring. Hans poäng är att de fasta kostnaderna totalt för många tjog små myndigheter sprungit väg. De bär alla var för sig utlägg för lokaler, löner och omkostnader. Det är ohållbart. Det är slöseri.

Hans kloka ord i Di är värda att begrunda, se länken. Svenska staten måste välja besparingsvägen. Så fram med macheten! Många myndigheter är onödiga eller kostar mer än vad de smakar. I stället för att spara – dvs ta fram rödpennan och lägga ned/slå samman – har rader av regeringar bara spätt på floran av små korstågsmyndigheter. Politikerna tror sig tyvärr visa aktivism genom att skapa nya myndigheter.

Den nya högerregeringen måste visa musklerna och ge trötta skattebetalare hopp. Den enda säkra effekten av en ny myndighet är att högre anslag kommer att äskas kommande år och nya byråkrater anställas. Man kan bli desperat för mindre.

Torsten Sandström

https://www.di.se/debatt/avveckla-alla-pyttemyndigheter/

Please follow and like us: