Alla initierade vet att en unga våldtäktsmän ofta enbart drabbas av samhällstjänst. Och att en knivhotade rånare behandlas på samma vis. Ändå utropar Peter Wennblad i en ledare i SvD

Håll småbrottslingar borta från fängelserna

Visst förstår jag att det kan bli trångt när straffskärpningar är på gång. Men risken att en ”småbrottsling” ska låsas in är så liten att rubriken närmast blir skrattretande.

Attityden sammanfaller med S-ideologin om att straffpåföljder inte är bra för unga människor. Så kan det förstås vara ibland, men samtidigt kan straff bli en läxa för livet. Dessutom måste farliga individer hållas borta från allmänheten.

Tråkigast är dock rubriken på grund av att de straff som idag döms ut mot unga för allvarliga brott, såsom våldtäkter, rån och knivhot, är så skrämmande milda. En återfallsrånare lämnar rättssalen med en hånfull blick mot den som person drabbats. Utan att behöva räkna med fängelse, utan endast att exv behöva kratta på en kyrkogård någon vecka.

Den vackra tanken om mildhet vänds till dårskap.

Torsten Sandström

Please follow and like us: