Alla vet att Sverige i huvudsak avvecklat sitt försvar, frånsett ett antal stridsflygplan. I stället har nationen satsat på politisk korrekt annonsering. Utlandet höjer därför på ögonbrynen då vårt land ber om skydd från NATO. Särskilt vår granne Finland som länge varit på sin vakt mot Ryssland.

Innan Sverige ens är fullvärdig medlem i NATO spelar nu ÖB ut kortet från trettioåriga kriget. Sverige ska ta ledningen. Dvs att svenska försvaret bör leda Natos insatser i Östersjön säger ÖB Micael Bydén.

Uttalandet har inte förankrats hos någon annan stat inom NATO. Och Finland protesterar. Jag antar att Bydén däremot förankrat sitt budskap hos regeringen. I annat fall ska han sparkas. Om han fått lov till dumheten har den nya regeringen än en gång tappat byxorna.

Vår nation lider tyvärr av en synnerligen allvarlig sjukdom (bland många andra). Det rör sig om en form av storhetsvansinne. Politiker talar om att vi är en moralisk stormakt och ett föredöme för andra nationer i olika avseenden utan logisk grund. Och Bydén tror att hans spökliga och underbemannade försvar ska ta ledningen i Östersjön. Det storvulna skrytet har uppenbara komiska aspekter då det kommer från officerare i operetternas värld. Men i grunden är det skadligt för Sverige. Nationen blir ett åtlöje.

Excellens skapas inte genom snack utan genom resultat, dvs att nationen visar på förnuftigt agerande. Något som Finland, Danmark och Norge gett prov på i försvarsfrågor. Men inte Sverige under sossarnas många år vid makten. Även moderaterna har en börda att bära. Och nu kanske även en ny regering.

Torsten Sandström

Please follow and like us: