En sådan här rubrik skriver DN den 5/9, några dagar före valdagen:

Per Svensson: Ulf Kristersson är en förlorare hur han än gör

Tanken tycks vara att han Moderaterna antagligen förlorar valet i antalet röster eller vinner det och samtidigt drar på sig skam för samverkan med SD.

Så tänker en av DN:s mest uppblåsta journalister. På tidningens kultursida löper nämligen vänsterliberaler ständigt amok. Även om inslag finns i hans text av fakta så dryper den av hans personliga åsikter och antipatier mot svensk sakpolitik, dvs kompromissande i speciella frågor med en meningsmotståndare. Alltså den typ av resultatpolitik som socialdemokratin i åratal bedrivit med kommunisterna, nu V, utan att den ådragit sig den typ av kritik Svensson riktar mot SD. Detta trots att kommunismen har en minst lika blodig historia som nazismen, en bakgrund som SD åtminstone i ord tagit avstånd från.

Enligt samma logik som Svensson presenterar borde han han alltså kunna åstadkomma följande rubrik:

Per Svensson: Magdalena Andersson är en förlorare hur hon än gör

Men se denna rubrik passar inte in i Svensson och DN:s politiskt korrekta vänsterpolitik.

Som bloggare har jag fri rätt att politisera och framföra mina åsikter. Det har även Svensson om han håller sig på ledarsidan i DN. Men utanför den gäller vanliga journalistiska krav om saklighet och kritisk faktagranskning. Detta struntar Svensson i. Han tror sig nämligen sprida sanningar. Och då är det rätt att döma ut en viss politiker men underlåta att säga samma sak om konkurrenten då hon agerar precis på ett sätt som Svensson hånar.

I kraft av tidningens upplagas storlek tycks DN:s journalister uppfatta sig som svenska mäster i journalistik. Därav den hybris man dagligen får ta del av i tidningens spalter. Några fina undantag finns förvisso. Men DN är ändå åsiktsjournalistikens svenska mekka. Här är vänsterjournalistiken lika grundmurad – om än mindre vulgär – än hos Aftonbladet. För mig är det en gåta hur någon kan vara stolt över ett sådant arbete.

Alltid lurar nog Svensson i sin högfärd en eller annan läsare. Men han vinner knappast respekt hos tidningens hela läsekrets.

Torsten Sandström

Please follow and like us: