En symbol för förbränning av idéer och pengar?

Att FN duckar för förtryckande regimer runt jordklotet är känt. Det är kanske priset som en världsorganisation kan tvingas betala. Men ibland blir det rentav stötande. Jag tänker nu på FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Här har flera skurkregimer fått ta plats. Och tillåts alltså påverka utvecklingen av Human Rights. Det är faktiskt upprörande.

I rådet har i åratal kommunistiska regimer och muslimska makter stoppat kritik av sina egna allierade. Kinas illdåd mot Uigurer i Xinjiang är ett utmanande exempel på övergrepp som aldrig utsatts för kritik – till bla USA:s stora förtrytelse. Även exv Castros Kuba och Mugabes Zimbabve har hållits bakom ryggen. Däremot har Israel, den enda demokratin i Västasien, kritiserats flera gånger för sin politik i Palestina, trots omgivande nationers och terrororganisationers ständiga aggression. Skurkar har med andra ord klappat varandra på axlarna i FN:s regi. Varje år betalar Sverige flera miljarder till FN:s totala verksamhet, bla den i Genève Till saken hör rapporter om ideliga ledarskaps- samarbetes- och korruptionsproblem.

Det är hutlöst att stormakten Kina skyddas från befogad kritik. Likaså att Israel drabbas, samtidigt som terrororganisationer som Fatah och Hamas i Palestina skyddas och får stöd från islamska nationer världen runt. Samt pengar från FN.s sattelitorganisationer.

Hur länge ska det villkorslösa svenska stödet bestå till allt som har med det heliga FN att göra? Svenska skattepengar ska inte förslösas på ett FN-organ som faktiskt motarbetar mänskliga rättigheter. Det är hög tid att svenskarna vaknar upp ur sin törnrosasömn.

Torsten Sandström

Please follow and like us: