I en serie annonser påstår DN som bekant att man verkar ”för en upplyst värld”. Det vill åtminstone redaktionen – och kanske ägarna om de bryr sig om innehållet – få oss att tro. Jag fnyser – trots att förvisso några få journalister gör goda insatser. Vad sägs om följande rubrik idag:

”Räkna med konflikter om du lever med andra”

Vilken djärv analys! Det är en i mängden av landets många psykolog journalister som står för denna stora vishet. Rubriken är så dum så att även jag häpnar över vad DN kan åstadkomma. Om jag lever ensam på en öde ö uppkommer förstås inga konflikter i mitt liv – låt vara att livet blir trist och man kan bli galen. Så fort andra flyttar till ön finns självfallet en risk för konflikter.

För att åstadkomma denna självklara slutsats behövs inte en utbildning i flera terminer vid ett universitet eller en högskola. Det kan faktiskt ett småskolebarn lista ut.

Därför är jag skraj för vad DN menar med upplysning. Begreppet tycks även omfatta truismer och politiskt korrekta uttalanden. Detta förklarar DN:s hjälp att matcha Greta Tunberg till idolstatus. Det förklarar också tidningens kamp för vänsterns åsikter eller jakten på alternativa medier (alltså de som verkar för kritiska analyser från höger och inte bara pajkastning och hån).

På så vis måste man säga att DN tar ledningen för det svenska samhällets dummerjönsar.

Torsten Sandström

Please follow and like us: