Alla vet att socialdemokratin har valt sida för palestinierna mot Israel. På så vis kramar sossarna även Hamas, som dominerar PLO och terrorn mot Israel. I åratal har S-partiet organiserat rader islamska aktivister mot den judiska staten, dvs palestinier, libaneser, irakier, kurder mfl. Att flera av dessa sossar väljer att ta sida med Hamas är logiskt, men har kommit att bli en belastning för S-partiet.

Vad gör Magdalena Andersson i det läget. En reträtt från stödet till palestinierna hade förmodligen underlättat hennes position. Ungefär som då hon i hukande ordalag försökte försvara den palestinska riksdagsmannen Jamal El-Haj som deltagit i ett sammanhang nära Hamas.

Men ändå väljer Andersson fel linje i den situation som uppkommit efter Hamas oförsvarliga terror. Häromdagen sa hon att man ”måste dämpa tonläget” och minska spänningarna och konflikterna”. Hennes ord var ett indirekt ett försvar av palestinierna mot den hårda och berättigade kritiken mot Hamas och dess ansikte utåt i sammanhanget, dvs PLO. Andersson som själv jagat den nya svenska regeringen – och framför allt SD med hårda politiska ord i olika sammanhang – uppmanar nu folket att vara lugnt och och undvika splittring. Hon snubblar med andra ord på Hamas terror och sin egen dubbelmoral.

Men idag faller hon. Kort tid efter krevaderna utanför ett sjukhus i Gaza, med antagligen flera hundra döda väljer hon att stödja Hamas påståenden om att det varit en israelisk attack. Utan att avvakta orsaken så politiserar hon mot Israel och pläderar alltså de facto för våldsregimen i Gaza. Flera rapportörer från olika sidor – inte bara Israel utan bland annat al Jazeera * – pekar nämligen på att en hamasraket – uti en svärm som avfyrats från centrala Gaza – nämligen störtat strax efter start och fallit rakt ned mot sjukhuset där bomben exploderat och (en full tank med) raketbränsle även exploderat. Skadorna på marken pekar på ett sådant scenario och inte på en projektil från israeliska flygplan (som enligt Israel inte varit luften vid tidpunkten då man i Israel sett den fientliga raketsvärmen starta från Gaza).

Magdalens Anderssons val är uppseendeväckande och främmande för en svensk politiker i ledande ställning. Hon understödjer det som verkar vara uppenbara lögner från Hamas. Det svenska folket har dock – med rätta – starka sympatier för Israel. Ändå fullföljer socialdemokratin sitt mångåriga försvar för PLO som under Löfvens tid medförde diplomatiskt erkännande genom en feministisk svensk utrikesminister, dvs Margot Wallström.

Mitt under brinnande krig väljer alltså nu S-ledningen uppenbart fel sida i en historisk tvist. Det är ett spektakulärt feltramp. Det kan och bör medföra ett slut för Magdalena Anderssons tid som partiledare. Åtminstone är det min förhoppning.

Torsten Sandström

* Följande länk omtalas i flera svenska medier, bla DN. Här arabiska al Jazeera´s version: https://twitter.com/emilykschrader/status/1714372387674694078 Franska Le Monde har en liknande video: https://www.lemonde.fr/international/video/2023/10/18/guerre-israel-hamas-les-images-de-l-explosion-d-un-hopital-a-gaza_6195160_3210.html. Däremot nämndes de inte på SVT Aktuellt samma kväll. Nyhetsprogrammet presenterade frågan – samt skeendet i Gaza – vinklad till palestiniernas förmån. Så fungerar propagandateve, förklädd till public service.

Please follow and like us: