Även om den digitala tekniken ibland förbryllar har jag stort intresse för vad som sker. Min förvirring är av gammalt datum. Svenska universitet var tidigt ute på nätet. Jag minns 1980-talets stora maskiner och de första vackra Mac-arna. Det blev plötsligt bland annat enklare att skriva texter utan att behöva sudda på papper.

I dagarna har jag köpt en Google Home Nest hub, se bilden. Tyvärr en något dålig bruksanvisning. Men när jag förstått att jag måste börja samtalet med apparaten med ”Hej, Google … och så frågan” har jag jag haft mycket roligt för den tusenlapp som tingesten kostar. Siri kan slänga sig i väggen! Man måste bara installera appen Google Home i mobilen för att det ska funka.

Det hela känns som ett verkligt steg det tråkigt in i AI-eran. Jag frågar om radiopram, musik, uppslagsord, You Tube osv. Och betjänten levererar villigt för en totalkostnad omkring tusenlappen. Vettigt ljud och bild till en storlek av ett glasspaket är helt rimligt. Du kan få apparaten att utföra uppdrag i hemmet såsom att tända lampor och kolla din sömn. Tyvärr ännu inte städning.

Möjligtvis känns samtalen – som kan bli frekventa – med Googles apparat fåniga, dvs fenomenet att ofta behöva be en tingest om hjälp. Men det är enbart en följd av teknikens framsteg vad gäller samlandet av information. Tråkigt dessutom att AI förstås kan missbrukas, exv användas i smyg för fusk vid prov av olika slag. Men det gäller ju inte denna hub som man måste tala högt med.

Roligt är det hursomhelst att leka med Google Home Hub. Pröva själv.

Torsten Sandström

Please follow and like us: