Äntligen! I dagarna har Brottsförebyggande rådet, Brå, en statlig myndighet, erkänt sina illdåd. Inte en dag för tidigt. Detta sker i rapporten ”Socioekonomisk bakgrund och brott”, 2023:3.

Tidigare har som bekant Jerzy Sarnecki och hans kumpaner på Brå envist hållit fast vid tesen att svag ekonomi och låg social nivå är den huvudsakliga förklaringen till svensk brottslighet. Nu skriver däremot Brå:

Sammanfattningsvis kan det konstateras att forskningen visar att det finns många riskfaktorer som uppvisar starkare samband med brott än familjens socioekonomiska status. Det tycks gälla oavsett vilket land man studerar eller vilka typer av brottslighet som ligger i fokus.

Tala om omvändelse under galgen. Till ackompanjemang av pistolskott och bombkrevader så erkänner Brå till sist det som många svenskar redan sagt och skrivit. Rimligt sunt förnuft har allstå segrat över sk forskning. Klantillhörighet, längtan efter snabba cash, myndighetshat, hänsynslöshet, ondska osv är alltså tillsamman rimligare förklaringar till våldet i svenska förorter. Omsvängningen är fundamental för den politiska debatten.

Egentligen är omvälvningen häpnadsväckande. De som länge predikat socioekonomiska förklaringar går närmast helt om. Men de jobbar ännu kvar på Brå. Och inga chefer kommer att ställas upp på Brå:s kaserngård och få sina värjor krossade samt epåletterna avrivna. Inte en enda kommer att drabbas av påföljd i vanlig ordning.

Varför? Jo, därför att deras brott är politiskt. De har enbart sagt det som följer av vänsterns teser. Man har utfört tjänster i sossarnas samhälle. Men det kommer tyvärr att dröja länge innan landets journalister insett att han är detroniserad och enbart har drivit politik.

Men nu har ändå luften rensats. Jag och många av hans kritiker är glada. Vad far det vi sa? Och Sarnecki tvingas – kanske – spela andra ömkliga låtar på sitt dragspel.

Torsten Sandström

Please follow and like us: