Just nu kritiserar svenska medier att den nya regeringen avser att byta ut ett antal höga myndighetschefer. De sparkas i så fall – med goda villkor – till den så kallade elefantkyrkogården på Rosenbad. Under sossarnas tid vid makten har många tjogtals personer med partibok S fått jobb som generaldirektörer för att leverera sossepolitik. Och de har sannerligen gjort vad partiledningen önskat. Trots en rejäl dipp sedan Olof Palme tillträdde som partiledare ger sossarnas siffror i allmänna val tydliga besked.

Därför är det knappast förvånansvärt om några centrala myndighetschefer nu får sparken. Detta gäller exv chefer inom polisen, invandrarverket, Sida och Skolverket. Om TIDÖ ska genomföras måste den nya politiken – som riksdagen beslutat – hamna i gynnsamma händer, helt enkelt. Inte i sossarnas gamla rostiga maskin för politisk destruktion och kontroll. Det är den man ser inom Polismyndigheten. Här har svaga ledare i toppen låtit polisbossar härja tämligen fritt. Politisk korrekthet, flockbeteende och mycket annat som sammanhänger med sossarnas oförmåga att se kriminaliteten i vitögat. Tillsammans med den tidigare strafflagstiftningnn – som nu reformeras – har de klankriminella fått luft under vingarna och nödvändiga fängelser försummats. Det är ju synd om brottslingarna.

Att höga chefer sparkas betyder dock inte att nya cheferna ska vara politruker, såsom några av höjdarna på nyss nämnda verk har varit. Generaldirektörer bör vara oberoende och kompetenta administratörer. Alltså personer med god utbildning, erfarenhet och självständighet. Märk att Ribbenhag inte slutar på Invandrarverket på grund av inkompetens, utan på grund av att han varit med för länge samt officiellt ifrågasatt ett centralt syfte i TIDÖ. Hans inställning är inte förenlig med den nya utlänningslagstiftning som är på gång och som Sverige sannerligen behöver.

Risken finns förstås att regeringen väljer partivänner till de lediga befattningarna. Men den svenska byråkratins usla resultat i förhållande till satsade pengar förskräcker. Orsaken är att fel sorts chefer valts i åratal. Låt oss hoppas att den nya regeringen drar rätta slutsatser av sossarnas byråkratvälde och satsar på förtjänst och skicklighet – och inte på partisympatier.

Torsten Sandström

Please follow and like us: