En av klimatkrisens högsta röster tillhör Johan Rockström, ”Rocket man”. Utan att vara meteorolog eller kännare av atmosfären predikar han lydigt IPCC:s skräckbudskap. Det sker numera från ett märkligt institut i Potsdam.

Om du vill har presenterar jag här en fin intervju från Die Zeit, som ställer frågor till Björn Stevens, ett verkligt stort namn i klimatsammanhang och verksam i en hög position vid Max Planck institutet för meteorologi. Han riktar i intervjun allvarlig kritik mot en skräckrapport som Rocket man undertecknat i Potsdam-institutets namn. Ändå envisas IPCC med att tala om konsensus.

Frågan rör betydelsen som moln har för uppvärmningen. Rockström drar stor växlar på molnen, medan Stevens svarar noll. Diskrepansen mellan olika åsikter talar enligt min mening för att IPCC (åtminstone delvis) sysslar med politik. Och att Rockström måste sättas ifråga!

Torsten Sandström

Please follow and like us: