Danska journaliststudenter röstar till drygt 70% vänster. Detta enligt de svenska journalisternas facktidning, Journalisten, se länken nedan. Sådana politiska värderingar har alltså de personer som i framtidens medier ska informerar allmänheten om vad som sker i samhället.

Sannolikt är situationen densamma i vårt land. Den kommande generationen är lika vänstervriden som den som idag bestämmer svenska tidningars innehåll. Att de tillåts härja sammanhänger med att mediehusens ägare satsar all kraft på det som är lönsamt, dvs film, sport, teve, livsstil, bilar och bostäder.

Undersökningen är gjord av en dansk journalisthögskola. Mest intressant är kommentaren från utbildningschefen på skolan till tidningen Journalistens reportage.

Han säger att det inte är något problem att journaliststudenter har en bestämd politisk uppfattning:

”Det viktigaste för mig är att de journaliststuderande är starka i professionen. Alltså att de kan lägga sina personliga åsikter åt sidan när de arbetar professionellt med journalistik. Det anser jag att man kan se att hela journalistkåren är duktig på.”

Fan tro´t! Svaret är nog från munnen på den blinde som länge lett sina enögda studenter. Men förhoppningsvis är danska journalister bättre på det han talar om. Men det är sannerligen inte den vanliga svenska journalisten i press, radio och teve. Här drivs normalt åsiktspolitik.

Torsten Sandström

https://www.journalisten.se/nyheter/danska-journaliststudenter-rostar-vanster

Please follow and like us: