I Lunds kommun styr en ohelig allians mellan vänstern och moderaterna/KD. Här bedrivs som vanligt sandlådepolitik – oavsett partifärg – något som helt harmonierar med den akademiska småstadens anda. Vad som helst kan orsaka en skandal.

Tidigare har en spårvagnslinje till en forskaranläggning (med pengar från staten och EU) långt ut på på vischan orsakat bråk. Transporterna hade kunna lösas med bussar. Men det var inte fint nog för dåvarande majoriteten. De nya spårvagnarna funkade dessutom dåligt. Jag antar dessutom att de utländska forskarna tog taxi dit direkt från Kastrup i Köpenhamn.

Nu slängs det sand från lådan på folk som försöker försörja sig med torghandel på det stora och klassiska Mårtenstorget, mitt i Lund Det sker genom att kommunledningen vill arrangera SM i boule på torget i sommar. Därför ska torghandlarna förvisas. Politikernas jippo anses uppenbarligen viktigare.

Torghandlarna är förstås arga och besvikna. Flera hotar att lägga ned sin handel i Lund. Man vill att boulespelarna i stället ska portas från torrget.

Vi ser alltså hur lokalpolitiker negligerar näringsidkares intressen. I stället vill man satsa man på jippoartade tidsfördriv för pensionärer med metallklot.

I min ungdom var handeln på torget livlig. Alla möjliga färskvaror såldes. Närodlat till hög kvalitet med bra priser. Sedan dess har stat och kommun gjort livet svårare för torghandlare. Regler om livsmedel har gjort att många färskvaror som kött, fågel och delvis fisk försvunnit. ICA och COOP har tagit över.

Nu ska slutligen SM i boule sätta press på handeln att sluta.

Torsten Sandström

Please follow and like us: