Jag hör allt oftare människor – som inte direkt tillhör de konservativa – klaga och förundras över DN:s utveckling. Ett ständigt propagerande åt vänster och stöd för socialdemokraterna nämns som skäl. Jag vet flera kloka människor som sagt upp sina prenumerationer på DN.

Min ståndpunkt är mer bestämd och kritisk, vilket framgår av många av mina bloggar. Min hustru menar att jag är ensidig. Det har hon nog rätt i, men jag uppfattar DN:s utveckling som ond journalistik (det finns undantag). Flertalet texter bedömer jag som åsiktsmånglande eller som navelskådande identitetssnack.

Häromdagen noterar jag med kritisk blick följande rubrik:

Martin Liby Troein: SD ­försöker förvandla Magdalena Andersson till Satan

Skribenten instämmer alltså i Andersson kritik för några dagar sedan om att SD:s angrepp på henne och S-partiet avser att splittra Sverige. Liby Troein tar alltså tydligt parti för S och dess ledare.

Min undran är om han och jag levt på samma planet under de senaste 10 åren? Vi har då nämligen skådat oupphörliga sosseanfall mot SD med klagomål om att partiet är odemokratisk, nazistiskt, brunt, invandrarfientligt osv. Såvitt jag kan bedöma – jag röstar inte på SD – är partiet rejält kritiskt mot invandring och nu senast särskilt mot islamistisk sådan. Men jag kan inte finna annat än att det är Magdalena Andersson och S-partiet som länge försökt – och misslyckats – förvandla SD till Satan.

Att hon inte vill erkänna detta är sedvanligt politisk humbug. Det är bestämt på högsta ort! Men i mina ögon är det fullt klart att båda partierna kastar smuts på varandra. Men den främste splittraren i svensk politik är socialdemokratin som inte förmått föra ett öppet demokratiskt samtal, utan ständigt försöker misstänkliggör sina motståndare. Alla motståndare beskrivs som okunniga skurkar som bara tänker på egna intressen.

Tidigare – för mer än fyrtio år sedan – var det kommunisterna som S-partiet kritiserade hårt. Men ändå gjorde S-partiet upp med dem i massor av vänsterfrågor. Nu är huvudmotståndaren SD, som vunnit mängder av väljare från S-partiet, främst på grund av sossarnas invandringspolitik som allvarligt misslyckats.

Allt det jag skriver borde Liby Troein känna till. Men han ser inte sin uppgift som oberoende rapportör. Han vill politisera. Han vänder upp och ned på verkligheten då han skriver sina satsansverser. Det är kass journalistik helt enkelt. Och det kan inte hålla i längden att bidra till den splittring som alla kloka människor vill se slutet på för att främja sakpolitik i en svår tid för den svenska nationen.

Någon undrar kanske varför jag prenumererar på DN och SvD? Orsaken är att jag vill studera mediesamhällets framväxt och uppenbara problem vad gäller saklig och kritisk journalistik. Jag följer som bekant även SVT och SR. Alla medier jag nu nämnt har stora problem. De gäller åsiktsjournalistiken.

Torsten Sandström

Please follow and like us: