Vill tro att någon annan än jag är dödstrött på SVT:s sportpresentationer. Först gäller det själva annonseringen eller nyhetsrubrikerna. Numera tycks det vara en synd att tala om ifall den aktuella sporten rör herrar eller damer. Man säger alltså inte damfotboll utan bara exv ”landslagsfotboll”. Vilket jäkla landslag? Det tvingas tittaren lista ut genom att kolla reportaget. Detta är något som sportredaktionen bestämt i smyg. Rädslan är således stor för att etiketten damskidor eller damfotboll ska innebära att många män knäpper av TV:n. Tanken är alltså att begränsa tittarens fri val en stund, dvs hålla kvar denne framför teven även om han eller hon är helt ointreserad av damsport. Det är alltså fråga om en av feministerna påbjuden kampanj eller propaganda, som avser att skapa oklarhet.

Värre är urvalet av sportaktiviteter som SVT erbjuder. Här har marknadens priser gjort att SVT inte har råd att visa bilder från många av de stora tävlingarna eller matcherna. Då det mest intressanta rör herrsport – med upptrissade priser för SVT – blir det lite av den varan på tablån. I stället kommer damsport, som alltså är billigare, allt mer att dominera. Utvecklingen favoriseras av att den dessutom är politiskt korrekt, alltså den påtvingade jämlikhet jag startade med.

Trots att SVT:s tablåer är fulla med sport av andrasorteringen är det ingen hejd på företagets skrytsamhet då man marknadsför sina alltmer udda sporter som skitskytte, curling, volleyboll, innebandy osv. Alltså inte världens stora sporter minsann. Trots att det officiellt råder reklamförbud tjatar SVT om sitt egna sekunda och politiskt korrekta utbud värre än de kommersiella kanalerna köpreklam. Ska man skratta eller gråta?

Det sägs att ungdomar idag inte längre följer SVT:s tablåer (eller SR:s). Den utveckling jag nu pekar på bidrar förmodligen ytterligare till flykten av tittare/lyssnare. Många män tittar inte över huvud taget och många kvinnor är helt ointresserade även av damsport. Snart är det bara kvinnliga pensionärer – som nästan aldrig själva valt att streama något – som är kvar som publik hos public service och ser på skitskytte. Det är ödets ironi.

Massor av miljarder tvingas dessutom svenska folket betala för SVT och SR:s verksamhet som inte erbjuder vad vi vill se och höra. I stället försöker man ständigt proppa politiska projekt i våra halsar. Alltså inte bara vid nyhetsrapporteringen, som är svag och politiskt vinklad, utan också då det gäller sändningar av massor av damsport, som SVT bestämt att vi ska se i så jämlika former att damsporten kommit att dominera. Det är väl bara en tidsfråga innan parasport dominerar SVT:s utbud…

Hur länge ska svenska folket tvingas betala för radio och teve som man inte utnyttjar? Och hur länge ska omkring 50 lokalredaktioner runtom i landet tillåtas slösa pengar på rapportering som väldigt få tar del av.

Torsten Sandström

Please follow and like us: