Nyligen berättade SR om att man måste skära ned antalet tjänster. Nya pengar från skattebetalarna tvångsvägen var uppenbarligen inte att vänta. Idag rapporterar även SVT om ned skärningar beträffande antalet anställda. Förmodligen rör det sig bara om att skära bort ”dött kött” om yttrycket tillåts, dvs en rad byråkrater.

Ändå är nyheten god. Public service´gräddfil inom mediesverige krymps, vilket är bra. Andra medieföretag har det jobbigt i tider av expansion inom internet. Ett nytt mer rörligt – och tyvärr kommersiellt – medielandskap håller på att växa fram. Där finns hot i stil med dem vi ser exv i USA, där partibossarnas horribla välde skakas om av läskiga högerpopulister i Trumps anda. Men i bästa fall finns öppningar för mindre centralstyrd politisk propaganda. Vem vet?

Frågan är hur SR/SVT kommer att skära ned sin verksamhet. Är det nöjen, sport och annan underhållning som ska bantas? Vad gäller vulgariteter och tjohej finns det ett överföd som inte motiverar ett statligt tvång att betala avgift till framför allt SVT. Eller är det den politiskt korrekta rapporteringen som får stryka på foten? Mitt tips är att politikerna, som ytterst bestämmer medelstilldelningen, inte vill se en politiskt oberoende nyhetsrapportering – eller rättare sagt inte förmår styra upp vänsterns journalister så att de slutar med sina egna åsiktsreportage.

Hursomhelst är frågan om public service´ framtid viktig. Inte främst på grund att många miljarder slukas av dina och mina pengar i onödan. Utan framför allt på grund av den politiska debatten i Sverige kraftigt snedvrids åt vänster. Så ville förstås Olof Palme ha det då han med näbbar och klor försvarade SR/SVT. Idag gäller det att bryta upp sossarnas mediala autostrada. Annars kommer nationen inte ur den onda cirkeln som avspeglas i denna regeringens intensiva kamp för att få nationen på fötter. Åtta år med sossemakt svider rejält…

Torsten Sandström

Please follow and like us: