Idag meddelas att Per Bolund ska sluta som språkrör för Mp. Min första reaktion var ”gäsp”, vad betyder Miljöpartiet! Men efter närmare eftertanke känner jag glädje över att slippa höra denna dödgrävare tala.

Främst vill jag slippa huvudbudskapet om klimatkris, morgon, middag och kväll. Därefter partiets ständiga vänsterpolitik med bidrag till alla. För Mp är människans satt under förmyndare och måste därför styras och backas upp av staten som det svenska samhället nya Gud. Mp är gudomens apostel.

Det är därför omöjligt att se positivt på Mp och Bolund. Hans inblandning i nedläggningen av svenska kärnkraftverk som resulterat i en skriande brist på el och rekordhöga priser är något skandalöst och kommer att gå till den svenska historien om stora ödesmättade misstag (låt vara att det var sossarna som tvingades genomföra Mp:s politik).

Men jag tror också att det är något särkilt som irriterar mig rörande Mp. Det gäller de personer som företräder partiet. Som människotyper är de frälsare. Hatisk framför de sitt miljöbudskap. Och deras ögon förmedlar även ett hat mot meningsmotståndarna på ett vis som jag – med en rysning – känner igen från min ungdom inom vänsterrörelsen. Håkan Arvidsson, historikern, har sammanfattat 1960-talets vänsterattityd genom orden ”Vi som visste allt ”, i titeln till en mycket läsvärd bok från 2008.

Som frälsare struntade förstås Bolund i vetenskapliga sanningar. Att han utan minsta kritik köpte FN:s och IPCC:s budskap är därför inte förvånande. Men Bolunds påstående om att de svängingar som jordens axel under historien uppvisat på senare årtionden kommit att påverkas av människans utsläpp av växthusgaser måste ändå ses som det stolligaste jag hört. Sådan växlingar i jordaxelns vinkling har sannolikt skett långt innan Homo sapiens trätt fram och börjat bränna skog och olja. Och de har förmodligen större betydelse för klimatet än utsläpp av CO2. Men Bolunds budskap visar på fundamentalistens sätta att resonera. Allt kan återföras till klimatörelsens ideologi bara man tror riktigt hårt på att den måste varar sann.

Jag kommer alltså inte att sakna Bolund. Men är övertygad om att en liknande taliban kommer att över hans post inom Mp. Tyvärr. En yngre generation i Greta T:s klass. Lika ovillig att försöka moderera den av FN ledda skräckkampanjen, utan snarare villig att öka den trosvissa hetsen.

Torsten Sandström

Please follow and like us: