Nu spelas proffsgolf på Ullna utanför Stockholm. Det svenska arrangemanget bottnar i vanligt svenskt könstänkt. Damer och herrar ska tävla tillsammans, men ändå på olika villkor. Männen tyngs nämligen av att damerna spelar närmare hålet (och alltså får kortare distans). Att förklaringen är biologiska skillnader mellan könen är klart. Men tävlingar av detta slag är ändå riggade. Den duktigaste golfaren kanske inte vinner. Det kan den med rätta könet göra. Utomlands är många (män?) tveksam till denna form av tävlingar. Vem vill se att den som faktiskt är sämre kanske kommer att vinna?

Läsaren inser att jag är kritisk till dessa jippon som fullständigt omfamnar den politiskt korrekta teorin om att män och kvinnor är lika, nu förutsatt att det svaga könet kompenseras. Jag anser nämligen att män och kvinnor inte biologiskt lika. Lika lite som jag vill betala för att se på ungdomsidrott önskar jag lösa biljett för att kolla kvinnoproffs i golf, låt vara att tjejerna spelar långt mycket bättre golf än jag någonsin gjort.

För svenska medier är tävlingen på Ullna rena fyndet. Den bekräftar nämligen en jämlikhetsnorm, oavsett om den hålls uppe genom handicapregler till kvinnors förmån. Därför går svenska medier upp i högvarv. Största fokus på tjejerna med andra ord. Trots att flera proffsiga manliga spelare syns i toppen på ledartavlan är SVT:s och tidningarnas fokus på damspelarna. Detta alltså oavsett att en manlig lirare har en ledning som kan förefalla ointaglig på kvällen före sista rundan idag söndag.

Min inställning bygger inte på en negativ inställning till kvinnligt idrottande. Det är givetvis bra att alla anstränger sig. Min kritik riktar sig mot den svenska likhetsnormen, dvs att alla prestationer är lika bra mätt efter individens egna förutsättningar och att därför medborgarna bör ställa upp och se på insatser som inte tillhör toppen. Den svenska synen är närmast religiös – allt som sker med god vilja är bra. Tävlingsidrott – särskilt professionell – vilar nämligen på elitism. Varför betala för att se B-laget spela?

Jag tänker således inte följa det svenska spektaklet på Ullna. I stället kollar jag USA-touren där de bästa proffsen just nu spelar i Canada.

Torsten Sandström

Please follow and like us: