Den 24/2 omfattade SvD (del 1) 60 sidor. Drygt 25 sidor upptogs av reklam, tablåer och korsord od. Kvarstår alltså 35 sidor för text, med resultatet drygt 50 % korta notiser och längre reportage och notiser. På dessa omkr 18 textsidor återfanns sammanlagt 30 texter som skrivits av Tidningarnas telegrambyrå (TT) i form kortare reportage och notiser. I genomsnitt nästan en text från TT per helsida i denna dags SvD.

Sammanlagt kan man säga att tidningens innehåll delades ungefär lika mellan SvD egna journalister och TT:s legotyckare. Kan ett så tungt gynnande av TT kallas oberoende rapportering?

Därför undrar jag om min prenumeration avser SvD eller TT:s skribenter? Hursomhelst är det en tunn klipp och klistra-soppa som SvD normalt serverar. Trots ett statsstöd på 45 miljoner. Endast ledarredaktion och ett fåtal andra journalister glimmar till. Men Alestig mfl miljötalibaner sprider klimatskräck varje dag:. Den 23/3 talar SVD om i en fet rubrik att ”Vattnet kan ta slut delar av året”. Texten förstås köpt. från TT. Det visar sig inte röra Sverige, utan nationer söderut där vattenbrist sedan länge råder vissa tider om året.

Vem kan ha respekt för en tidning som till så stor del förlorat gängse journalistiska ideal om fakta och oberoende rapportering. En tidning som alltmer liknar Expressen och Aftonbladet.

Torsten Sandström

Please follow and like us: