Den politiska utvecklingen i USA oroar mig djupt.

Dels för att Demokraterna har en överårig – lätt gaggig – president som inte verkar vilja lämna arenan till en duglig ung smart kandidat i kommande presidentval. Partiet måst ha flera duktiga och välutbildade ledare. Men de verkar inte ges plats för att Biden behärskar de gamla partibossarnas alla knep!

Dels är jag oroligt för att den förra presidenten, Trump, tycks ha en chans att väljas till president än en gång. Tänk om denna anti-demokrat – och förtryckargestalt – ska komma åter och utkräva hämnd för alla oförrätter som han tycker sig ha drabbats av! Det kommer att bli elände.

Samtidigt pågår ett krig i Ukraina – som kan dra ut på tiden – samtidigt som konflikter hotar kring Taiwan. Vad riskerar hända om Trump återkommer? Allt möjligt. Han är ju polare med auktoritära krafter. Han tycks kunna komma överens med Putin. Dessutom ogillar Trump NATO. Ett USA under Trump kan innebära att han struntar i Europa och NATO. Och även när det gäller Kina kan Trump verkligen ställa till det. Enda trösten är att det finns unga välutbildade republikaner som kanske kan slå både Trump och Biden.

Vad sker om NATO spricker? B-laget i EU kan ju inte ta över. Hur ska EU-medlemmarna kunna enas med Ungern och andra Putinvänliga krafter i båten? Kvar står rader av europeiska stater som inte satsat värst mycket på sina försvar (här är Trumps kritik befogad). Och Sverige som rustat ned i många år och inte hunnit ändra kurs.

Hur har egentligen svenska politiker unde r flera decennier spelat sina kort rörande försvarspolitiken? Alla vid makten har ju rustat ned (och alltså inte följt Finlands modell). Och sossarna har sannerligen segat med att satsa på NATO – det skedde först fem i tolv!

Biden måste säga adjö och med kraft lansera en duktig ung kandidat med karisma. Vad ska ske med Sverige om Biden inte ger sig och agerar så att Trump vinner? Det är detta som skrämmer mig.

Torsten Sandström

Please follow and like us: