I dagarna kan man läsa följande rubrik i DN, med anledning av internationella siffror om att Sverige har en god position gällande överdödlighet i covid:

Alex Schulman: Nu visar det sig att Anders Tegnell hade rätt hela tiden

Det är helt rätt att Sverige i slutändan kommit på banan och erövrat ganska hedersamma resultat. Men märk att DN:s snacksaliga krönikör säger ”hela tiden”. Jag har däremot hört Folkhälsomyndighetens chef mycket tydligt betona att resultaten gäller ”över tid” samtidigt som hon använde liknande reservationer om att siffrorna om dödlighet rör dagens slutsumma. Hennes glädje var alltså återhållsam.

Detta vill förstås inte vänstermannen Schulman förstå (ifall han ens har förmåga att haja lindrigt komplexa skeenden). Han minns nog inte ens att många äldre dog i onödan innan Folkhälsomyndigheten lyckades lyssna på utländska erfarenheter. Den svenska regeringen (Löfven) var i flera månader passiv och Tegnell alltför naiv i krisens inledning (någon minns kanske att han exv förnekade nyttan av munskydd). På äldreboenden skördades många offer. Detta har en statlig utredning redan konstaterat.

Det är dessa dödsfall som Schulman ljuger om – ifall han ens förstått vad saken gäller. Han bortförklarar deras alltför tidiga död med några pennstreck för att fyll tidningens spalter. Sörjande människor får en käftsmäll av storsnackaren Schulman som stirrar sig blind på slutresultatet. Och DN – den svenska vänsterns bästa vän – slår upp Schulmans okunniga och alltså falska tirader. Samtidigt som tidningen yrar om behovet av ”upplysning” och om andras fake news.

Torsten Sandström

Please follow and like us: