Förr i tiden gick problembarn till sjöss, som man sa. Eller sändes till hårt skogsarbete. Det gick förstås inte alltid så bra. Men i åtskilliga fall lärde sig ungdomarna livets läxa genom att på handgripligt vis möta motstånd och tuffa krav.

Jag skriver detta med tanke på hur unga män behandlas idag. Framför mig ser jag ett exempel, nu en tjugoåring som hamnat snett. Han kan inte skylla få ekonomisk misär i sin familj. Skolan har försummats och han har fått psykiatriska diagnoser med många bokstäver och rikligt med piller. Själv har han satsat på knark för egen och andras del. På dagarna bor han ensam i en lägenhet, som betalas av samhället,. Det offentliga förser honom också med andra bidrag. På dagarna gör han nästan ingenting, bara korta turer på stan. Men annars sover han mest. På kvällstid kommer han igång – med hasch eller andra droger – medan han spelar dataspel och skriker och slår i möblerna så att grannarna klagar. Hans framtid tycks dyster.

Nu undrar jag vilken samhällstyp som är bäst allmänt sett. Den gamla med krav och tufft arbete som en läxa för ett bättre liv. Eller det nya Sveriges kravlöshet och ensamhet byggd på bidrag från det offentliga – ett samhälle där låt-gå underhålls med pengar, diagnoser, piller och droger. I det nya samhället skriar hopplösheten. Och problemen vidgas alltmer.

Enligt min bestämda mening färdas kravlöshetens Sverige mot vägs ände…

Torsten Sandström

Please follow and like us: