Flertalet västerländska statsmän försöker skilja mellan objekt och subjekt samt mellan politik för inrikes resp utrikes förhållanden. Svenska medier är därför förvånade över hur Erdogan använder NATO för egna inrikes behov.

Jag menar att detta principlösa tänk har att göra med muslimska traditioner. Religionen är överordnad samhället. Den som kritiserar islam är en avfälling som heligt måste bekrigas. Och Erdogan bär fram islams banér, påstår han.

I stället för att skilja mellan objekt och subjekt liknar Erdogans politik rörande NATO således en turkisk bazaar där varje argument ingår i köpslagan och kompromissandet. Där försöker sluga köpmän få ut det mesta av sina avtal. Även om svensk inrikespolitik inte har mycket att göra med NATO använder Erdogan helt fräckt den svenska yttrandefriheten som vapen mot ett medlemskap i militäralliansen. Han struntar i NATO:s angelägna behov på norra flanken och han gör det i syfte att vinna ett kommande val.

Hur länge ska USA tolerera Erdogans bazaarpolitik? Det verkar som det kristna USA börjar tröttna.

Torsten Sandström

Please follow and like us: