I mina bloggar har jag pekat på överdrifter som sker i det diplomatiska spelet. Diplomati är ju en form av rollspel. Oavsett faktisk åsikt ska diplomaten artigt samtala med även den största skurkstats företrädare. Det gäller att ha ett pokerface, som naturligtvis kan tillåta inslag av vänlighet. Sådana beteenden får svenska yrkesdiplomater lära sig på UD.

Men de som inte är yrkets män eller kvinnor – utan politiker som pekats ut att agera som nationella företrädare – får det ofta svårt. Den politiska klassens sociala mantra är jul att sälja politikens trossatser. Därför blir det ofta tjosan med diplomatin då politiker ska leka diplomater. Så länge det gäller samtal med civiliserade nationer är kanske inte stora famnens ord och gester så farliga. Få svenskar eller det främmande landets folk irriteras eller oroas.

Men annat är det som sagt i relationer med skurkstater. Bland många sådana världen runt har sedan årtionden Iran blivit terrorns hemland. Men inte har svenska s-politiker under de senaste tio åren anlagt poker-face i umgänget med Irans läskiga utrikesherrar. Jag har sett foton på hur såväl Jan Eliasson, Stefan Löfvén och Ardalan Shekarabi mest största leenden och sjuka bockningar kramat om den iranske utrikesministern. Alltså en översvallande vänlighet och ett välkomnande som enbart tomten kan räkna med vid sin ankomst på julaftonen.

Det är ju ingen tvekan om att dessa politiserande amatördiplomater (Eliasson inberäknad) agerat allvarligt felaktigt. Svenska folket kräver att politikerna ska visa återhållsamhet mot diktaturens kreatur (som de berördas personliga helgon Sankt Olof en gång sagt). För att inte tala om vad terrorns offer i Iran önskar av av svenska politiker! Inget gull-gull här alltså! Sämst i klassen är förstås Shekarabi, som med sin inställsamt smöriga uppvaktning av mördaregimens representant sviker det förtryckta folket i det land han själv kommer från. Som juristutbildad borde han dessutom veta att neutral saklighet gäller då någon ska företräda svensk offentlighet. Usch!

Torsten Sandström

Please follow and like us: