Varje dag några minuter – innan jag stänger av radion – brukar jag roa mig med att förstå vilka politiskt korrekta intressen som SR drivs genom landsplågan ”Sommar”. Det är normalt jätteenkelt. Men inte så kul.

Det är ju inte så att sommarpratarna bara valts efter kvalitet i tankar och ord. Snarast är kvalitetsaspekten oftast underordnad PK-ismen. Varje sommarpratare kan nämligen sägas representera en viss intressekvot. I mina många somrars studier i ämnet har jag kommit fram till att följande kvoter bär upp programmet.

*Kändisskap (som ju ofta inte alls bygger på tankekvalitet).

*Kön

*Etnisk bakgrund.

*Hudfärg.

*Hbtq.

*Vänsteråsikter, inklusive klimatskräck.

Det som saknas i den ständiga kvoteringen är alltså det fria samhällskritiska samtalet. Jag tror programledningen tänker – liksom det värdpar som tycker det börjar bli stökigt under partyt – ”att nu ska vi inte diskutera politik”. Därför innehåller Sommar enbart traditionella politiska värderingar. Normalt till vänster. Idag ska Mian Lodalen sommarprata på den lesbiska kvoten.

Torsten Sandström

Please follow and like us: