DN eller SVD – ingen stor skillnad.

Som mångårig prenumerant på DN har jag följt tidningens nedgång länge och noga. Förvisso många liberala krumbukter på temat att en liberal är kluven – emellanåt helflängd. Men nu släpps fördämningarna loss.

På tidningsredaktionen huserar ett helt kompani av vänsterjournalister, som formellt har till uppgift att informera läsarna, men i praktiken indoktrinerar dem med socialistiska teser. För en tidning som säger sig vara liberal är detta svek något uppseendeväckande allvarligt. Fakta struntar de i. Varför? Förklaringen är att vänsterns journalister tror att deras värderingar är de rätta och sanna. Punkt slut.

En bedrövlig representant för journalistkåren på DN, men typisk, är Catrine Marcal. Hennes rapportering från London är sedan hon kom dit till närmast 100% riktad mot Torypartiet och till sossepartiet Labours förmån. Varje dag sänder hon rapporter som jagar Boris Johnson och hans parti. I och för sig är Johnson en omdömeslös slyngel. Men hans kollega i ledningen för Labour är av samma skrot och korn. Om detta är Marcal oftast tyst.

Att `DN som arbetsgivare inte vågar huta åt Marcal är talande. Redaktionsledningen måste därför tycka att det är bra att DN de facto – men inte enligt självdeklarationen förstås – driver sossepropaganda. Nu ännu ett talande exempel. Efter gårdagens partiledardebatt i TV4 utropade DN:s Susanne Nyström angående misstroendefrågan mot Morgan Johansson: ”Ebba Buschs erbjudande är ett skambud som går rakt genom rutan”. Busch och oppositionen menar med all rätt att man bör avsätta en urdålig justitieminister samt att statsministern enkelt kan lösa problemet genom att uppmana Johansson att själv hoppa av sitt uppdrag. Plötsligt blir ett rimligt påpekande om att statsministern enkelt kan lösa krisen ett skambud enligt Nyströms ord!

Efter dagens mediala rapporter om att statsminister förmodligen kommer att utnyttja Busch påpekande tror jag Nyström tycker att skriandet om skambud var en allvarlig felbedömning. Jag skulle skämmas om jag som representant för tredje statsmakten agerat som Nyström. Det är helt enkelt pinsamt att som journalist agera politruk och S-kramare på en tidning som formellt säger sig vara liberal.

Att Sverige idag har stora politiska problem beror enligt min mening främst på en journalistkår där majoriteten missbrukar rollen att sakligt och rimligt oberoende rapportera om vad som händer inom nationen. Om detta kommer kritiska böcker att skrivas i framtiden, tror jag. Åtminstone hoppas jag det. Det finns många exempel på korkade vänsterjournalister att vänta sig böckernas personregister. Bland andra Marcal och Nyström.

Torsten Sandström

Please follow and like us: