Två konspirationsteoretiker? Wikimedia.

Äkebiskop Antje Jackelén anser att gruvbrytning i i Jokkmokk ”inte är andligt försvarbar”.

Kan man tänka sig något mer jordiskt eller världsligt än att bryta malm lång ned i berget under marknivån? Det blir svårt. Möjligtvis är invändningar av ekonomiskt eller tekniskt slag tänkbara. Men hör och häpna. Nu kommer den svenska översteprästen Jackelén fram till att gruvetablering inte är andligt försvarbar. Hur sjutton hon kan påstå något sådant med rimlig vetenskaplig förankring är obegripligt. Bibelns mer än 2000-åriga budskap om Jesus säger såvitt jag förstår inget om gruvbrytning. Men en biskop behöver inte prestera en rimlig motivering. Guds vilja räcker i hennes tolkning.

För mig är det närapå en gåta att väl utbildade människor kan tro på de sagoberättelser som Jackelén bygger sitt liv och förkunnelse på. Den rimligaste förklaringen måste vara att man känner sig så övergiven i samhällslivet att man måste bygga sin tro på ett liv efter detta. Bara tanken om en möjlighet till ett liv i paradiset är, såvitt jag förstår, ett tecken på stor själslig förvirring. Då liknande bisarra, ockulta eller vetenskapligt ogrundade idéer framkastas som sanningar av Trumps anhängare eller av galningar på internet brukar man tala om konspirationsteorier. Dvs tankar om hur det jordiska livet styrs eller bör styras av osynliga krafter.

Jackeléns tungomålstalande är ett strålande exempel på just ovetenskap. Alltså något som hon, liksom de vettlösa kring Trump, uppfattar som sanningens ord…

Torsten Sandström

Ett sanningens budskap? Ho-ho-ho!
Please follow and like us: