Mediernas kungar och drottningar har högsta svansföring. Man lever nämligen på minnen från det tid då man agerade som den tredje statsmakten. Denna kontrollfunktion slirar idag betänkligt. Numera är det mest fråga om politisk korrekthet och kommersialism.

För att fylla tidningssidor och reportage i radio teve arrangeras som bekant årliga kulturella prisutdelningar. Det är fråga om mediala jippon då den ena kändisen ger den andra ett pris. Ett försonande drag – inspirerad av lekskolans pedagogik – är kanske att alla deltagare kan räkna med pris. Men det gör å andra sidan prisutdelningarna så förutsebart tröttsamma. Gäääsp!

I grunden rör det sig alltså om en medial karusell. Som i industrins tjänst rullar år efter år. Givetvis ställer den statsfinansierade radion och teven också upp. Det är den svenska modellen av nöjesfabriken. Det gäller att få Svensson att tänka på något annat än nationens stora politiska problem. På 1960-talet kallade Göran Palm en liknande företeelse för ”Indoktrineringen i Sverige” i en då omtalad bok. Eländesfenomenet existerar alltså tyvärr än idag.

Torsten Sandström

Please follow and like us: