Vad lockande det var att förr kolla sin morgontidning! Svärmar av initierade korrespondenter som oftast faktaspäckat rapporterade om händelser i Sverige och Världen. Morgonpressen levde så att säga upp till beteckningen dagstidningar. Men det var då det.

Här ovan ses ett klipp från dagens SvD. En psykolog som några gånger i veckan berättar hur du ska hantera din nervositet, din besvärliga svärmor, din krävande arbetsgivare etc. De mest förnumstiga texter om saker som folk brukar lösa genom att snacka med någon betrodd. Idag framställs svaren nästan som vetenskapliga. Egentligen är det tröstande åsiktsförklaringar från en person med akademisk examen i psykologi.

Men tro inte att psykologen är ensam om att servera trivialiteter i den tidning du betalar för. Nej, där finns en person som hjälper dig med etikettsfrågor. Och några sk ”vetenskapsjournalister” som först spår vem som ska få nobelpris och sedan förklarar varför någon annan fick det. Vid sidan om reportage om krönikor, galor, pristävlingar, korsord, sport och mycket annat som ofta har mycket låg aktualitet.

Jag har tidigare skrivit att utvecklingen beror på tidningarnas avtagande dragningskraft (hos ungdomar) och pressens svaga ekonomi. Extraknäckande skribenter som levererar någon vecka i förväg gör tidningsframställningen enklare och billigare.

Nu talas det om att fler storstadstidningar ska få statligt presstöd. SvD får redan 40 miljoner kronor per år för att bla trycka texter som de jag nyss nämnt. Att det skulle vara en statlig angelägenhet är skrattretande. Men skrattet fastnar i halsen då jag tänker på att en halv miljard kronor idag går till tidningar som borde leva på sina frivilliga läsare och inte på offentliga medel. Jag anser att detta är fel. Dvs att staten betalar ut pengar för att riksdagens partier ska få uppbackning. Låt såväl politiker som tidningsägare och journalister leva på grund av eget arbete som andra frågar efter och ur egen börs betalar för. En bred ung generation struntar nämligen i dagspressen och SR/SVT. Att de senare tvångsvis drar in omkring nio miljarder (9) årligen från oss alla är därför ett hån .

Please follow and like us: