Efter 23 år av tekniska problem och miljöskandaler invigdes 2015 järnvägstunneln genom Hallandsåsen. Bakom beslutet stod S- partiet och Mp. Kostnadskalkylen sprack flera gånger. Men landets järnvägstalibaner fick som de ville.

Varhelst ett spårvägsbygge kan snokas upp så infinner sig Mp. I Lund byggs en spårväg från centrum till en forskningsanläggning några km norrut. Kostnaden är 1 miljard. Och forskarna kommer antagligen ändå att ta taxi direkt från flyget i Köpenhamn. Elbussalternativet kostar bara en liten bråkdel. Men talibaner vänder inte på andras slantar.

Nu när det dags igen. Höghastighetståg låter modernt och bra. Men kostnaden för ett avlångt och glesbefolkat land som Sverige blir enorm. Riksrevisorer och andra räkneexperter avråder prompt. Och så skönjer vi scenariot från Hallandsåsen än en gång. Men S och MP är åter på väg att gå in i väggen. För talibaner gäller inte vanlig förnuftig hushållning och kloka argument. Nej, så fort det luktar räls startas böneutropen. Mullorna i Rosenbad vill frälsa folket och tror att snabbtåg är modellen.

Alla sansade personer inser att det är bäst att i stället fortast nog underhålla och strategiskt bygga ytterligare spår – här och där – på befintliga stambanor i söder och väster. Snabbare och mycket billigare. Men S och Mp hanterar folkets pengar som luft. Vi höjer skatten är det böneutrop som hörs från minareten i Stockholms centrum. Muezzin Löfven och mueddin Lövin ”står på sin balkong, hejding-iding-iding – hejding-iding-idång” som man sjunger i lundaspexet. Och regeringspartierna är faktiskt en fars i samma stil. Fast komiken är ofrivillig. Och resultatet är dystert.

Please follow and like us: