Den 22/8 rapporterade SVT:s Samir Abu Eid från demonstrationer i Israel. Slagsmål på gatan mellan ortodoxa judar och polisen under protester mot en ny lag som ska tvinga alla israeler att göra värnplikt – alltså även de mest troende, dvs de män (!) med svarta hattar och märkliga frisyrer. Ingen tvekan om att det var fråga om våldsamma gatuscener. Och där stod SVT:s utsände, som enligt Wikipedia har en far från Palestina.

Reportern sade något i stil med att alla kan se ”hur djupt splittrat det israeliska samhället är”.

I frågan om militärtjänst för ortodoxa är det kanske så, även om det enbart rör 13% av befolkningen. Men hans uttalande måst tolkas vidare, dvs om folkets inställning till Hamas anfallskrig i Gaza. Inte heller här är alla ense, men enigheten om att bekriga Hamas är omfattande. Så i den frågan gäller ingen splittring, bara normala motsättningar.

Min undran rör vad Samir Abu Eid anser om palestiniernas enighet eller splittring? Om detta har jag inte hört några ord från hans läppar i SVT (men jag kan förstås ha fel). Aldrig heller djupt kritiska ord om Hamas eller frågor till palestinier om terrorns Hamas. Min tolkning är att en betydande majoritet stöder Hamas terrorkrig. Dock kan en splittring existera, vilket vore intressant att höra från läpparna från SVT:s utsände. Men han skapar intryck av splittring bara är något judiskt.

Det centrala är att Isareal är en demokrati, medan Palestina är motsatsen. I en demokrati är konflikter något naturligt, innebärande att makten kritiseras. I Palestina råder däremot åsiktsförtryck. Den officiella ideologin är enighet, vilket förstås är något falskt. Denna skillnad mellan demokrati och diktatur försvinner i SVT:s rapportering bland de boende i Israel och Palestina.

Jag menar att SVT:s utsände passat på tillfället att ge Israel en känga och på så vis få det svenska folket att klandra den judiska staten. Att vara reporter under gazakriget är förstås en grannlaga uppgift. Men enligt min mening har Samir Abu Eid inte agerat oberoende, utan återkommande avreagerat sig på Israel på grund av det krig som Hamas startat. Det har uppenbarligen passar redaktionen i Stockholm som hand i handske. Ty där är tonen ständigt kritisk mot Israel och förstående för palestinierna.

Om Sverige öht ska ha en statsfinansierad television och radio ska den dels vara begränsad till nyhetsrapportering, dels syssla med oberoende sådan.

Torsten Sandström

Please follow and like us: