Klimatskräckens spridning får förödande verkningar. Ropen på så kallat gröna lösningar innebär en fara för näringslivet. Bara ordet ”hållbarhet” får affärsmän att söka guld. Och det offentliga ställer upp med stora slantar. Enorma risker har redan tagits och fler storprojekt kan förväntas.

Nu syns allt tydligare att kritiken om att ta det lugnt varit befogad. Offentliga finansiärer, pensionsfonder och andra lycksökare har lockat fram satsningar som framstår som dåraktiga. Batterifabriker och sk grönt stål befinner sig som väntat i en tung uppförsbacke. Häromdagen meddelades att ett drivmedelsprojekt i Örnsköldsvik som backats av Bill Gates har lagts ned. Och Northvolt drabbas var dag av hotfulla rubriker. Miljarder och åter miljarder av goda pengar förvandlas till skrot eller intet.

Så går det då vänsterliberal politik bedrivs – utan förnuft – med drömmar som ideologi. Beslut ska fattats på fakta och beprövad erfarenhet. Detta har normalt varit affärslivets ideologi. Även äldre generationers politiker har varit mer försiktiga och eftertänksamma. Men sedan flera årtionden – sedan Palmes härjningar – lanserar en självkrönt vänsterliberal elit projekt som enbart bygger på sköna slagord. Politisk övertygelse leder som bekant inte sällan vilse. Historien visar på mycken galenskap som kostat gigantiska belopp och även många människors liv. Visst ska risker tas, men i begränsad omfattning i relationer till tänkbara förluster. Och framför allt är det privata intressen som vara risktagare – inte skattebetalarna.

Hittills har drömmarnas politisk främst rört det offentliga livet, såsom olika projekt inom lagstiftning, skolor, vård, miljö, kriminalpolitik, försvar mm. Där har hårda fakta och säker statistik övergetts och ersatts av flummiga modeller om jämlikhet. Precis som själva begreppet medborgarskap – den enskildes rättigheter – skulle kunna levereras kunskaper i skolan eller tillgång på vård eller stridsberedskap. Numera tar de vackra slagorden delvis även över affärslivet. Pensionspengar används som riskkapital! Till viss del är förklaringen miljarder i statsstöd. Men en viktig orsak är faktaresistens. Kritisk prövning har ersatts av hej och hå. Ty den vänsterliberala ideologin baseras på hög självtillit: man vet hur politik ska drivas och nationen styras. Ta betäckning!

Torsten Sandström

Please follow and like us: