Den Texasbaserade geopolitiska organisationen (GPF) presenterar fortlöpande inträngande studier om världens ekonomi. Här följer en presentation av EU-ländernas ekonomi. Särskilt intressanta är att Sverige intar en bottenposition:

https://geopoliticalfutures.com/europes-stagnant-economy/

Jag är inte ekonom av facket. Men någon allvarlig svensk sjukdom avtecknar sig helt klart i bilden. Jag gissar att Riksbanken bär ett tungt ansvar för situationen i samspel med de sossar som styrt landet fram till slutet av 2022. En svag krona och inflation står i centrum. Vi har importerat mer inflation än andra nationer.

Varför lönar det sig inte bygga hyresbostäder i Sverige? Är boven en bostadsbeskattning som gynnar ägare av villor och bostadsrätter? Har kanske en lång tid av låga räntor skapat en dysfunktionell bostadsmarknad. Boverkets upprullade kvalitetsnormer samt nationens via lag långa planeringstider avseende byggande tyck ha medfört en dyrbar och stillastående bostadsproduktion. Hyreslagstiftningen ger inte tillräcklig incitament för lönsamt byggande.

Svaret tycks vara att alltför mycket svensk politik är orsaken till Sveriges svårighet. En politisk Riksbank. Sossar som kramar hyresgäströrelsen samt sabbar en rörlig marknad för hyra. En storskalig bostadsbyråkrati som driver upp kostnaderna för boendeplanering. Och politiker som inte vågar ta tag i bostadsbeskattningen. Ett självförvållat elände avseende elbrist (nedlagd kärnkraft) och höga priser på drivmedel (skatter) kompletterar den dystra bilden.

Länken ovan bevisar att Sverige är en nation som simmar i ett ekonomiskt träsk. Det krävs strukturreformer efter åratal av sossestyre. Jag förstår att regeringen prioriterar bomber och mord från klanernas gäng. Det är svårt att ta itu med allt. Men svenska medier borde beskriva verkligheten och inte skönmåla. Framför allt borde man peka ut sossarna som eländets motor, tillsammans med C, Mp och V.

Torsten Sandström

Please follow and like us: