Vetenskapsakademin har fyra timmar för tidigt skickat ut ett mejl som talar om vilka personer som kommer att få nobelpriset i kemi 2023. Alltså fyra timmar innan de fina gubbarna och gummorna i akademins kemiska sektion sammanträtt för att fatta ett formellt beslut.

Det vi ser är ett pinsamt grus i elitens ceremoniella spel kring Nobels dynamitpengar. När akademiledamöterna väl sammanträder – de har rest lång väg och är fint uppklädda – inför kamerornas ljus vet hela världen redan resultatet av det formella och rituella möte som håller på att spelas upp.

Jag kan inte låta bli att skratta åt spektaklet kring det man måste kalla den svenska nobelprisadministrationen. I och för sig är priset en viktig vetenskaplig drivkraft. Men låt forskningseliten bestämma själv. Då kan ceremoniernas män och kvinnor stanna hemma och syssla med något kreativt.

Torsten Sandström

Please follow and like us: