Utbildningsminister Mats Persson visar att den nya regeringen innebär ett skifte i svensk demokrati. Hans budskap är att häxjakten på politiskt oliktänkande inom den högre utbildningen ska utredas. Han säger att det inte ska vara förbjudet att inom universitet och högskolor att använda de ord som vänstern och PK-folket stämplat som förbjudna, i stil med neger, zigenare osv. Förmodligen kommer kravet på feministisk litteratur och vissa ämnesinslag att undersökas. Och det ständiga ropen på normteori och att ”stay woke” måste ersätta med krav på öppenhet, menar jag.

Det är just allsidighet – och inte förbud – som är vetenskapens ledstjärna. Detta är sedan länge självklart för förnuftiga människor. Men vänsterns medier har tillsammans med åtta år att S-regeringar förvandlat Sverige till ett politisk getto. Där finns bara plats för en åsikt. Den officiella av politiker bestämda.

Det känns därför som om vetenskapens parnass kommer att bli friare och att det blir lättare att andas inom den högre utbildningen ifall den nya regeringen får hållas. Men det finns mycket att göra. Och på strategiska positioner inom den högre utbildningen sitter vänsterns folk, som tillsammans med troende byråkrater skapat det elände vi sett. Det är fint av Ivar Arpi att rapportera om eländet. Han har vågat säga att kejsarna inom S-partiet är nakna. I brist på vettiga reformer har de alltför länge sysslat med symbolfrågor. Och som vanligt har svenska medier instämt i förbudskören…

Lägg märke till att minister Persson har doktorsutbildning från Lund. Hans närmaste motsvarigheter i den tidigare sosseregeringen hade bara några lösa betyg från Göran Personuniversitet i Örebro. Kompetens gör skillnad. Det finns alltför få väl utbildade i riksdagen. Däremot alltför många politiskt troende, med syn på enbart ena ögat. Så fram för öppenhet!

Torsten Sandström

Please follow and like us: