Redan idag är världens sport i grunden styrd av kommersiella intressen. Tevebolag och reklammakare bestämmer utvecklingen på ett globalt plan. Och nationella förbundspampar myglar tillsammans med korrupta internationella ledare. Till denna sörja skjuter Sverige och andra stater till skattepengar. En del går förvisso till ungdomars behov, men i grunden är helheten styrd av mammon.

Mot denna bakgrund är den nya arabisk-finansierade golftouren LIV ett tidens tecken på kommers. LIV står för tävlingar på bara tre rundor gånger 18 hål (i stället för fyra), dvs siffran 74 med romerska siffror. Några dussin redan högst betalade golfare ska ges rätt att dela på ännu större prispengar från tevebolagens och reklamens värld. Traditionella tävlingsformer rubbas för att ännu mer pengar ska ges till färre lyxspelare. Henrik Stensson får så mycket pengar att han struntar i rollen som lagledare för Ryder Cup. Han och många av de andra i LIV är så trygga i pengaregnet så att de ger sjutton i vad deras tidigare golftourer tycker.

Jag förstår att enskilda proffs vill tjäna pengar. Men att vinstintressen hos tevebolag och reklammakare ska ges ett ännu fastare grepp över idrottens värld är beklämmande. Sport är i huvudsak något ideellt och nyttigt. Okej, för att kommers är något som är svårt att stänga ute. Men att kommersen fullständigt ska ta över är sannerligen något beklämmande.

Inför utvecklingen är världens politiska ledare tysta. Annars brukar de vara synnerligen munviga, särskilt i globala frågor. Detta är ännu mer oroväckande. Ty det tyder på att man – liksom den romerska eliten under antiken – gärna tycker att ”¨bröd och spel” är något som håller folket i schack, så att det inte lägger sig i makten över samhället. Partier från vänster till höger gillar uppenbarligen att sportens folkliga idé dras i smutsen och tillåts missbrukas av internationella affärsintressen. Till och med sådana med rötter i arabiska diktaturstater!

Torsten Sandström

Please follow and like us: