Vad ser jag kanske om man spanar med känselspröten? Någon läsare kanske tror att jag än en gång vill måla upp ett dystert problem. Det finns ju så många.

Men dag vill jag faktiskt delge läsarna några tankar som är positiva. Det rör tecken på – åtminstone tillfälliga – sprickor den Woke- eller PK-kultur som drabbat västerlandet under senare år. Den närmast liggande orsaken är Donald Trumps seger i presidentvalet, som medfört en oväntad beredskap till PK-reträtt hos politiker och andra inte bara i USA utan också i vår världsdel. En mer strukturell förklaring för Europas del sammanhänger med att de negativa resultaten av massinvandring och förskräckliga satsningar på ”hållbarhet” blivit alltmer kända, trots försök att dölja dem. Detta har faktiskt fått PK-krafterna inom vissa politiska led att något dra öronen åt sig.

På USA-fronten har många världsföretag lanserat en översyn av sina rigida etiskt/sociala hållbarhetsplaner på digitala sajter. Stora börsjättar som Toyota, Amazon, Meta, X mfl har annonserat nya strategier som innebär att en mindre woke-artad inställning vid uppgiftslämningen håller på att lanseras på företagens hemsidor. Innebörden är en ökad öppenhet och något mindre kineseri avseende den policy som respektive bolag vill tillkännage.

För Europas del blir detta ett större dilemma. Här finns en tsunami med politiskt korrekta normer redan i förskräckliga förordningar från EU. Alltså regler som nu är svensk lag. Skillnaden mellan USA och EU medför att företagen inom unionen får ytterligare försämrat konkurrensläge på marknaden. Men frigörelsen från USA och Japans sida måste givetvis hälsas med tillfredsställelse.

Droppen urholkar stenen, brukar det heta. Jag tror Europas politiska ledare stegvis måste ge efter för trycket från tankar i en mer nykter omvärld. Det blir särskilt svårt för vårt land. Här lever många politiker i vänsterliberalismens drömvärld, där idealen alltmer vittrar på grund av att de inte stämma med den verklighet som ekonomin och människors irritation uppvisar. Men inbitna vänsterliberaler som exv Stefan Löfven ger sig inte – förmodligen aldrig. I dagarna uttalar sig Advokatsamfundets förra ordförande – Ann Ramberg – på ett obotligt vis som påminner om Löfven. Hon har länge flörtat med sossarna och belönats för detta. Och nu ansluter hon sig till dem som vill att EU ska jaga Trumps inflytande ut ur unionen. Detta i stället för att med sann pragmatism plocka russinen ur kakan och bidra till att göra Sverige mer inriktat på beprövad praktik än av flummiga drömmar.

För svensk del borde den frenetiska propagandan för den Svenska modellen i framtiden tonas ned och helst slopas. Den döljer en för marknaden främmande korporativism, som innebär att S-partiets intressen ska verkställas genom lagstiftning som ger LO trumf på hand (obs inte Trump). På sikt kommer kanske den långvariga metallkonflikten mot Teslaföretag i Sverige att blåsas av. Och Hyresgäströrelsen kan på sikt kanske komma att förlora sitt monopol som part på hyresmarknaden.

Om proppen går ur PK-tänket kan mycket hända. Det vet alla som skakat en flaska med ketchup. Det finns kanske anledning till fler bloggar i framtiden med positiv anda?

Torsten Sandström